torsdag den 14. april 2011

DJ-underskud på 8,4 mio. kr. på tre år

”DJ er en økonomisk sund forening – og forretning” stod der på DJ’s hjemmeside den 21. marts. Det står der også i beretningen.
Men det passer ikke, det er et skønmaleri. DJ bruger i virkeligheden alt for mange penge, og det er hovedbestyrelsens ansvar.
Jeg har rekvireret et lidt mere dybtgående regnskab end det, DJ har lagt ud på hjemmesiden. Og det viser, at DJ i 2010 fik et ordinært overskud på 990.000 kroner. Men hvis der ikke havde været renteindtægter på cirka 4 millioner kroner, især fra strejkekassen, så ville der have været et underskud på 3 millioner kroner.
I 2011 er det endnu værre. Her budgetteres der med et ordinært resultat på minus 330.000 kr. Og hvis der ikke havde været renteindtægter på 3,1 mio. – især fra strejkekassen – vil underskuddet vokse til ca. 3,4 millioner kroner.
I 2012 vil det efter samme forudsætninger ende med et minus på 2 millioner kroner.
Det er et overforbrug på 8,4 millioner kroner på bare 3 år. Det er simpelthen ikke holdbart. Vi bør IKKE bruge renteindtægterne fra strejkekassen til den almindelige drift. Hvis der kommer en konflikt i stil med DR-konflikten, tømmes strejkekassen, og så skal der ikke alene udskrives 100 eller 200 kroner ekstra om måneden i kontingent til strejkekassen – med en masse udmeldelser til følge – men så skal der også findes 2-3 millioner kroner til driften for at undgå kraftige nedskæringer. Så får vi endnu en kontingentforhøjelse på 15-20 kroner. Det er en farlig kurs. Vi ligger i forvejen meget højt i forhold til konkurrerende fagforbund, og vi ligger langt over den fradragsberettigede grænse på 300 kroner om måneden. Og så begynder medlemmerne at stemme med fødderne. Og så går det for alvor galt. Vi er en populær fagforening, men der er grænser for, hvad lavtlønnede og freelancere har råd til. I forvejen skal freelancere betale 80 kroner ekstra til deres egen gruppe plus gruppelivsforsikring plus eventuel sundhedsforsikring plus a-kasse plus eventuelt efterlønsbidrag – vi nærmer os 2.000 kroner om måneden, hvis man skal have de samme forhold som ansatte. Men indtægten er typisk meget lavere.
Jeg synes derfor, at vi skal sende et tydeligt signal til den politiske ledelse af DJ: Stop den uansvarlige kurs. Derfor: stem ja til udtalelsen.

Ingen kommentarer: